Voorne
Catharina is een edele dame met een groot hart. Ze is volhardend en perfectionistisch en heeft een erg grote afkeer voor onrechtvaardigheid. Dat allemaal tezamen maakt haar erg geliefd bij haar volk.

Haar familie betekent alles voor Catharina. Als er gevaar dreigt, zal ze als een leeuwin voor niets terugdeinzen om haar familie te beschermen. Sterker nog, ze zou hemel en aarde verzetten om hen te helpen. Ze is de dochter van Gerard van Durbuy-Luxemburg en Mathilde van Kleef en de oudere zus van Marguerethe van Durbuy-Luxemburg. Met haar zus heeft ze een bijzondere band. Catharina is de enige die Marguerethe tot rust kan brengen wanneer die in een furie schiet.

(c) Martin Verheyden

Voorne zegt je misschien niet zoveel, maar onderschat daarom vrouwe Catharina niet! Zij stamt uit een machtige familie. Haar grootvader was hertog van Limburg en graaf van Luxemburg. Haar neef is de huidige graaf van Luxemburg. Haar vader staat bovendien op een goed blaadje bij hertog Jan I van Brabant.

Daardoor kon Catharina uitgehuwelijkt worden aan een belangrijk man: Albert van Voorne, burggraaf van Zeeland en één van de belangrijkste raadgevers van Floris V, de graaf van Holland! Albert is onlangs echter overleden. Catharina beheert nu haar landgoederen zelf, want haar kinderen zijn nog te jong. Dat zegt veel over het karakter van deze jonkvrouw, want dit is niet vanzelfsprekend in de Middeleeuwen. Niet iedereen is daar dan ook even gelukkig mee. Kwalijke roddels en laster zijn het gevolg. Zo wordt er – volledig ten onrechte – beweerd dat Catharina misschien wel té goed bevriend is met de graaf van Holland.

Andere jonkvrouwen zijn jaloers op haar prachtig borduurwerk en de kleren die ze maakt. Mensen komen van ver om haar ontwerpen te bekijken. Er wordt wel eens gefluisterd dat haar ontwerpen van ondergoed eigenlijk het mooist zijn, maar misschien is dat ook maar een vals gerucht. Over ondergoed praat je toch niet?!

Vrouwe Catharina laat het in ieder geval niet aan haar hart komen. En geloof ons gerust, vrouwe Catharina is een van de meest voorname jonkvrouwen uit deze streken.
Familie:
Meer weten over deze jonkvrouw?