Wapenschild Crainhem

Margaretha van Crainhem/Wanghe, vrouwe van Boechout

Margaretha van Crainhem is de dochter van Daniel van Wanghe, een echte held uit de Slag bij Woeringen (1288). Hij nam daar eigenhandig de graaf van Gelre gevangen, waardoor hij in een goed blaadje staat bij de hertog van Brabant. Sinds de slag leeft ze dan ook samen met haar vader in weelde en roem. Je kan haar kasteel en plantentuin nog steeds bezoeken in Meise.


Maar deze dame zal niet in de schaduw van haar vader staan, dat is niets voor haar. Ze leerde als kind zoveel mogelijk vaardigheden, zo vind je haar de ene dag in het scriptorium, de andere in de vrouwenvertrekken achter het weefgetouw en vaak zelfs op het tornooiveld.

Margaretha heeft dan misschien niet de kracht van haar mannelijke tegenstanders, maar met haar geduld, tact en een snelle list heeft ze al menig ridder in het stof doen bijten. Haar favoriete wapen, de speer, is net zoals zij licht, vinnig en snel. Deze jonkvrouw speelt haar eigen spel en weet elke situatie naar haar hand te zetten. Wat ze ook doet, ze doet dat voor zichzelf.

Margaretha met links van haar Arnold van Wezemael en rechts Gerard van Rotselaer

De enige grote zwakte van deze jongedame, is haar trouwe hond, Pelles. Samen hebben ze al veel avonturen beleefd en Margaretha gaat voor haar trouwe viervoeter zonder twijfel door het vuur. ​​​​​​​

Meer weten over deze jonkvrouw?

Johan DE KLEERMAKER: Familie en heerlijkheid Kraainem Zaventem en Sterrebeek onder de Crainhems en hun opvolgers (einde 11de - 14de eeuw), 1991. (onuitgegeven thesis; enkel raadpleegbaar aan de KU Leuven)